Een sprong van gevoel naar data

door | apr 11, 2022 | Team Story

Die durft! Orthopedisch technoloog en CPO (Certified Prosthetist/Orthotist) Gerben Dokter stapte tijdens de pandemie aan boord bij Manometric. Na jaren te hebben gevaren op gevoel en ervaring, gaat hij nu vol voor algoritmes en data.

Pionieren

Mijn Manometric-avontuur begon in 2018 met een simpele zoektocht op LinkedIn. Ik was benieuwd hoe ik als orthopedisch technoloog 3D-technologie kon gebruiken en daar hadden Manometric-oprichters Pieter en Robin al over nagedacht. Een eerste kop koffie was snel gepland. Ik vond onze gesprekken ontzettend inspirerend: de manier van werken en denken met technologie is zo anders dan ik gewend was. Zo veelbelovend vooral. Ik vroeg Manometric een nieuw materiaal voor vingersplints te maken, om het dure zilver te vervangen. Dat is de populaire AirSplint geworden. Daar hebben we samen de technologie voor ontwikkeld. Fantastisch. Dat lukt je gewoon niet als traditioneel orthopedisch instrumentenmaker.

Ik werkte al meer dan twintig jaar als orthopedisch technoloog bij gerenommeerde bedrijven toen ik besloot alle zekerheden los te laten. De samenwerking smaakte naar meer. Ik vind pionieren fantastisch: nieuwe producten maken, starten met een blank vel. Ik geniet er enorm van en het kan mij niet snel genoeg gaan. Ik wil vernieuwing brengen in de orthopedische technologie. Dus ik dacht: “Dit schip vertrekt nu en ik moet erbij zijn. Ik wil niet aan de kant staan en het schip uitzwaaien.”

Samenwerken

Natuurlijk is dat spannend. Ik heb een vrouw, twee kinderen en een huis. En de zekerheid van een goede baan ruilde ik in voor de onzekerheid van een start-up. Maar, ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. Zelfs niet toen ik in de eerste lockdown startte. We mochten geen patiënten ontvangen, dus we hebben de tijd goed gebruikt om nieuwe braces en splints te ontwikkelen. Wat een genot om met dit talentvolle team te werken: we schakelen snel en adequaat, herpakken onszelf en gaan door.

En dan opent de wereld weer een beetje en mogen we patiënten zien. Met een hoop veiligheidsmaatregelen natuurlijk. Maar dat was perfect voor onze 3D-scanner, want daarmee kunnen we op 1,5 meter veilig en goed een hand meten. Geweldig om na drie jaar ontwikkelen en testen eindelijk de technologie in te zetten waar het voor bedoeld is. En blije patiënten te zien, want daar doen we het voor. We gaan net zo lang door tot de patiënt tevreden is, tot een brace of split perfect past. Daarvoor beginnen we gerust een paar keer opnieuw als dat nodig is.

Objectiveren

Vroeger maakte ik alle splints en braces zelf in de werkplaats. De föhn erbij om het materiaal te vormen en een beetje passen en meten op basis van gevoel en ervaring. Dat heb ik los moeten laten, want werken met 3D-technologie is compleet anders. En mij moet je echt niet achter een computer zetten! Nu werk ik met designers en engineers in een moderne werkplaats vol 3D-printers. We leggen het gevoel en de ervaring van orthopedisch instrumentenmakers vast in software: we verzamelen data en maken ons algoritme steeds beter. Zo objectiveren we eigenlijk de orthopedie. We gebruiken al die data om zoveel mogelijk te standaardiseren, maar wel voor iedere patiënt een maatwerkproduct te maken.

In 2018 was ik de eerste en enige orthopedisch technoloog en CPO. Nu geef ik leiding aan een team van orthopedisch technologen. Dat betekent dat ik wat minder vaak op locatie ben om splints en braces aan te meten, maar vooral mijn team meeneem in onze manier van denken en werken. De patiënt op één en de föhn mogen ze thuislaten. Ik ben trots op waar we nu staan en hoe we de orthopedie vernieuwen. Om op dat vertrekkende schip terug te komen: we hebben de wind absoluut in de zeilen.

Gerben Dokter

Gerben Dokter

Lead O&P

Get in touch!

Psst.. We are looking for talented orthopedic technicians.

Do you want to build the future of O&P? Take a look at our career page!